16 Paź

Omlet z cukinią i wędzonym łosiem!

Przepyszny, delikatny, wysokobiałkowy.

Omlet:
• 4 białka jaj, 2 całe jaja (ew. 4 całe jaja)
• sól, pieprz i czosnek do smaku
• 2 łyżki mleka
• 1/2 łyżki otrębów (mix)
• 2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatki:

• szklanka tartej cukinii
• 10 g wędzonego łososia
• 2 łyżki tartego sera (może być parmezan, lub aromatyczny pleśniowy...jak wolisz ;-)
• świeże lub suszone zioła ( u mnie prowansalskie)



Przygotowanie:
Jajka wbić do głębokiego talerza, doprawić czosnkiem (świeżym lub suszonym), solą i pieprzem, wlać mleko oraz wsypać otręby. Na patelni rozgrzać delikatnie oliwę. Jaja ubić widelcem na puszystą masę (koliste, szybkie ruchy, około 30sekund).

Do masy dodać tartą cukinię i przelać ją na patelnię. Rozprowadzić cukinię równomiernie po całej powierzchni patelni. 

Gdy wylana masa zacznie się delikatnie ścinać - dodać pokrojonego łososia i aromatyczny ser. Omlet może mieć nieregularny, spontaniczny kształt. Uważać, by nie przypalić żadnej ze stron! (kuracja około 60 sekund powinna zrobić mu dobrze)
Złożyć omlet na pół za pomocą łopatki i pozostawić na patelni jeszcze przez kilkanaście sekund po czym
zsunąć go na talerz i udekorować ziołami. SMACZNEGO !!! acha - i nie przejmujcie się jeśli do końca nie wyjdzie konstrukcyjnie - i tak smak powala :-)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl