01 Luty

Bananowo-czekoladowe, aksamitne BROWNIE na śniadanie ? Bez wyrzutów sumienia?

Bananowo-czekoladowe, aksamitne BROWNIE na śniadanie ? Bez wyrzutów sumienia?  TAK, TO MOŻLIWE ! 

W dodatku bezglutenowe, wysokobłonnikowe, bez dodatku cukru i tłuszczu ;) Opcjonalnie, może być również bez laktozy i bez jaja - też wyjdzie pysznie!  Proste, tanie, smaczne, pożywne i w dodatku szybkie !

SKŁADNIKI:

3/4 szklanki kaszy jaglanej

1/4 szklanki innych kasz (u mnie mix komosa ryżowa, soczewica, kasza gryczana, ryż, błonnik witalny) - można pominąć !

1 szklanka otrębów gryczanych lub żytnich (są lekkie, więc ta jedna szklanka to wcale nie tak wiele ;)

Jogurt naturalny 150g

3 małe lub 2 duże jaja wiejskie

Płaska łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki naturalnego kakako

3-4 dojrzałe banany

Garść orzechów włoskich

 

PRZYGOTOWANIE

Kaszę jaglaną wraz z mieszanką innych gotujemy w 4 szklankach wody ok 10-15minut. Po tym czasie wsypujemy otręby, dolewamy nieco więcej wrzątku (nie za dużo, tak aby przykrył otręby!) i pozostawiamy na ciepłym palniku do napęcznienia. Warto przygotować sobie np. rano a wieczorem zrobić ciasto ;)

Do schłodzonej kaszy dodajemy jaja, jogurt, banany, kakao, proszek i wszystko blendujemy na jednolitą, aksamitną masę (ważne by nie było grudek!). Ciasto nie może być za rzadkie. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Dosypujemy drobno pokrojone orzechy włoskie. 

Gotowe, doprawiamy ewentualnie do smaku stevią i wylewamy na posmarowaną wcześniej olejem kokosowym blachę. Na wierzchu układamy plasterki banana i posypujemy np. wiórkami kokosowymi ;)

Takie ciasto ŚMIAŁO MOŻNA JEŚĆ na pierwsze czy drugie śniadanie, bez grama wyrzutów sumienia ! 

 

Smacznego ;)

 

 

1 komentarz

maja  -  14 maja, 2017 o godz. 12:30 odpowiedz

Pani Karolino! Czy może Pani podać kaloryczność tego ciasta? Oraz ile czasu piec?

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl