10 Lip

Chlebek bananowo-malinowy (bez glutenu)

Chlebek bananowy to podstawa w moim domu. Doskonały do kawy jak i treningowe ciacho. W upalne dni staje się jednak nieco mdły, a wakacyjne plony pozwalają nieco zaszaleć. Maliny idealnie wkomponowały się w bananową nutę i dodały orzeźwienia :)

SKŁADNIKI:

100g komosy ryżowej

100g kaszy jaglanej

100g otrębów gryczanych

2 jaja wiejskie

kubeczek jogurtu naturalnego (ok 150g)

nieco wody gazowanej

3 dojrzałe banany rozgniecione widelcem

szklanka malin świeżych lub mrożonych

cukier z prawdziwą wanilią ( u mnie erytrol i trochę stevii)

pół łyżeczki sody, pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

PRZEPIS:

Wszystkie suche składniki zmiksować w młynku do kawy na mąkę (jak najdrobniej się da). Wymieszać z cukrem waniliowym, sodą i proszkiem do pieczenia. 

Dodać jogurt naturalny, dwa żółtka, rozgniecione banany i wymieszać całość, dodając odrobinę wody, tak aby konsystencja przypominała gęstą śmietanę.

Na koniec ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać, posypać malinami i przemieszać łyżką.

Piec około 45 minut w temp 170 stopni.

Twój komentarz




POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl