25 Lip

Kruche ciasto z owocami, twarożkiem i kruszonką (bez glutenu*)

Moja mama od lat piecze najlepsze ciasta kruche. Pełne smaku i aromatu. Ciężko pozostać na jednym kawałku ! Z myślą o tych, którzy chcięliby zachować smak, zdrowie i sylwetkę, zaproponowałam wersję fit&light ciasta kruchego ;)

Składniki na małą, kwadratową foremkę :

300g mixu jak na zdjęciu poniżej (kasza gryczana niepalona, troszkę soczewicy czerwonej, płatki owsiane, otręby gryczane, kasza jaglana, quinoa, siemie lniane - w dowolnych, luźnych proporcjach ;) 

2 duże jaja wiejskie

dowolne owoce świeże (u mnie śliwki) - około 700 gram

ser twarogowy chudy - 250g

olej kokosowy - 50g

mały jogurt naturalny - 150g

erytrol/ksylitol - do smaku 

proszek do pieczenia - łyżeczka, szczypta soli

 

Sposób wykonania :

250g mixu mielimy w młynku do kawy na "mąkę". Żółtka jaj, erytrol ( u mnie z prawdziwą wanilią), proszek do pieczenia, jogurt naturalny mieszamy z powstałą mąką i wyklejamy "kruche ciasto".

Na wierzchu układamy połówki owoców. 

Białka jaj  (wcześniej schłodzone) ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i dwiema łyżkami ksylitolu/erytrolu. Delikatnie mieszamy z twarogiem i wykładamy na owoce. Z pozostałych 50g mixu w postaci mąki, 50g oleju kokosowego i łyżki erytrolu/ksylitolu zagniaty kruszonkę i posypujemy wierzch twarogowej pierzynki ;)

 

Pieczemy ok 45 minut w temperaturze 170 stopni.

 

 

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl