17 Sier

Bananowo-Kokosowy jagielnik bez jaj i mąki

Jak się niema co się lubi, to się lubi co się ma i lubi się je jeszcze bardziej ? Tak jest w moim przypadku... Często nakłaniam pacjentów do wykonania badań na nietolerancje pokarmowe np. Vitaimmun. W końcu przyszła i pora na mnie - z czystej ciekawości ;) Podejrzewałam mleko i jaja - sprawdziło się ! Pora na przepisy bez tych produktów, ale spokojnie, będą równie dobre!

Składniki:

1 szklanka kaszy jaglanej

1 mała puszka mleka kokosowego ( ok 150ml )

Stevia/ ksylitol /Erytrol 

3 dojrzałe banany

100g wiórek kokosowych

1 łyżeczka oleju kokosowego

2 łyżeczki siemienia lnianego

płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

Sposób wykonania:

Przepłukaną kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie (około 10 minut) i następnie odstawiamy do wystygnięcia. Na 1 szklankę kaszy daję 3 szklanki wody. 

Kaszę zalewamy mleczkiem kokosowym, wiórki mielimy na pył w młynku razem z siemieniem lnianym i również dosypujemy do kaszy. Łączymy z cukrem, bananami i sodą - całość blendujemy na konsystencję dość gęstej papki. Przekładamy do foremki wysmarowanej olejem kokosowym. Całość posypujemy odrobiną wiórek.

Pieczemy około 45 minut w temp .170 stopni ( u mnie z termoobiegiem ;)

Pyszne, bananowo-kokosowe ciasto śniadaniowe ;)

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl