23 List

Genodieta – test DNA

Żywienie człowieka to dziedzina nauki w ogromnym stopniu determinująca rozwój cywilizacyjny oraz decydująca o stanie zdrowia obecnych i przyszłych pokoleń. Do jej scharakteryzowania używa się definicji tradycyjnej lub współczesnej. Pierwsza z nich opiera się na dokładnym poznaniu przebiegu procesów metabolicznych składników odżywczych, zapotrzebowania na nie w zależności od płci i wieku oraz precyzyjnym określeniu składu chemicznego żywności, zawartości i przyswajalności podstawowych elementów diety.

Współczesna dietetyka

Z kolei podstawę współczesnej definicji stanowią wzajemne oddziaływania pomiędzy człowiekiem i żywnością rozpatrywane na poziomie populacji, organizmu, tkanki, komórkowym oraz molekularnym. Pożywienie może stać się dla nas najlepszym lekiem, jaki istnieje, ale również może działać na nasz organizm jak trucizna. Tylko odpowiednio dobrana dieta dostarcza nam substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Prawda ta jest dobrze znana już od czasów starożytnych – sam Hipokrates w IV w. p.n.e. zwykł mawiać: „Pozwól by jedzenie stało się Twoim lekarstwem”.

Rekomendowane dla populacji wartości referencyjne, jak na przykład zalecane dzienne spożycie (RDA) lub dopuszczalne dzienne spożycie (ADI), nie uwzględniają zróżnicowania genetycznego, a więc nie są zoptymalizowane dla subpopulacji ludzi, na przykład o podobnych wartościach aktywności białek transportowych lub mikroelementów. Tak, jak każdy człowiek różni się od innych i posiada unikalne osobnicze cechy, tak samo różne rodzaje pożywienia u każdego wywołują inne efekty. Spotykamy często osoby, które pozostają szczupłe bez względu na to w jakich ilościach i co jedzą, gdzie inni na ich miejscu już dawno przybraliby na wadze. To obrazuje, jak geny warunkują różne reakcje na te same bodźce żywieniowe. Z tego też powodu wybór sposobu odżywiania nie powinien być przypadkowy, ale dopasowany do konkretnych potrzeb. Powinno się określić, co jest organizmowi niezbędne, by mógł harmonijnie funkcjonować. Dostarczy się dzięki temu składników, których organizm potrzebuje najbardziej.

Teraz jest to możliwe dzięki nutrigenetyce – nowej dziedzinie nauki, która bada zależności między sposobem odżywiania a indywidualnymi predyspozycjami genetycznymi. Obejmuje badania nad znaczeniem cech dziedzicznych, takich jak polimorfizmy genetyczne oraz ich potencjalnym wpływem na relacje między żywieniem a zdrowiem i funkcjonowaniem ustroju. Pozwala to odkryć, które produkty spożywcze są najbardziej korzystne dla organizmu, a które mogą powodować rozstrój hemostazy.

Badanie profilu genetycznego

Genodiet to narzędzie pozwalające stworzyć spersonalizowany plan żywieniowy na podstawie różnorodnych informacji zapisanych w naszym kodzie genetycznym oraz dzięki analizie wzajemnego wpływu genów na siebie. Kod ten, a także relacje genów są unikalne dla każdego człowieka.

Na Genodiet Completo składają się trzy wzajemnie uzupełniające się moduły, a każdy z nich identyfikuje różne warianty genetyczne. Pierwszy (Genodiet Slim) – te odpowiadające za metabolizm tłuszczów i węglowodanów, drugi (Genodiet Health) – te zaangażowane w strategiczne elementy funkcjonowania organizmu, trzeci (Genodiet Sensor) – te odpowiedzialne za nadwrażliwości lub nietolerancje produktów spożywczych.

1. Genodiet Slim – Identyfikacja typu metabolicznego

Dzięki analizie różnych genotypów Genodiet Slim dostarcza informacji na temat ilości tłuszczów, węglowodanów oraz innych składników odżywczych, które w każdym indywidualnym przypadku sprzyjają osiągnięciu optymalnej masy ciała oraz utrzymaniu jej w dłuższej perspektywie czasu. Wiedza ta pomaga nasilić szybkość spadku lub zwiększenia wagi, w zależności od potrzeby. Stanowi także istotny element zapobiegania wielu chorobom dietozależnym, nawet tak poważnym jak cukrzyca czy miażdżyca. Genodiet Slim wskazuje na optymalne proporcje węglowodanów i lipidów, które zapewniają największą wydajność organizmu.

Typy genomu zdiagnozowanego przez Genodiet Slim pozwalają wyróżnić 6 profili genetycznych:

  • A – Organizm tych osób skupia się na metabolizmie tłuszczów bardziej niż na metabolizmie węglowodanów, który jest wyraźnie słabszy. Kombinacja genów oznacza jednak, że należy uważać na tłuszcze nasycone.
  • B – Osoby z tym genotypem słabiej przetwarzają węglowodany niż tłuszcze. Zaleca się zatem zmniejszenie przyjmowania węglowodanów w stosunku do tłuszczów, które są lepiej przyswajalne.
  • C – U tych osób utrata wagi następuje przy zmniejszonym spożyciu węglowodanów. Szczególnie korzystne są dla nich tłuszcze jednonasycone.
  • D – Osoby z tym genotypem powinny unikać w pożywieniu tłuszczów nasyconych, gdyż te nie tylko sprzyjają tyciu, ale też powodują wzrost poziomu cholesterolu.
  • E – Ludzie o tym profilu dietetycznym przybierają na wadze w przypadku przyjmowania tłuszczów częściej niż węglowodanów. Dieta bogata w tłuszcze powoduje u nich wzrost wagi oraz obwodu talii.
  • F – Te osoby są mniej wrażliwe na tłuszcze, ale bardziej wrażliwe na węglowodany.

2. Genodiet Health – Identyfikacja wariantów genetycznych ważnych procesów metabolicznych

Genodiet Health analizuje warianty genetyczne istotnych procesów metabolicznych organizmu (cholesterol, kwas foliowy, homocysteinę, witaminę D, proces detoksykacji) i umożliwia optymalizację osobistego programu odżywiania. Zapewnia wiedzę niezbędną do właściwego komponowania posiłków i prowadzenia stylu życia odpowiedniego dla konkretnej osoby. Korzystnie wpływa na poprawę kondycji, podniesienie poziomu odporności organizmu, a tym samym skutecznie zapobiega chorobom i pomaga w walce z już zdiagnozowanymi.

Metabolizm folianów i homocysteiny Kwas foliowy jest dostarczany do organizmu za pośrednictwem spożywanego pokarmu. Jest niezbędny do przeciwdziałania wadom rozwojowym płodu i pełni istotną rolę w walce z chorobami układu krwionośnego. Przyswajalność kwasu foliowego zależy od funkcjonowania kilkunastu rodzajów genów. Genodiet Health dostarcza wiedzę na temat możliwych zagrożeń funkcjonowania tego procesu. Dzięki niej możemy utrzymać odpowiednią ilość tego składnika odżywczego w organizmie.

Metabolizm wapnia i witaminy D Witamina D wspomaga przyswajanie wapnia i prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Pełni także istotną rolę w zapobieganiu chorobom, takim jak: osteoporoza, osteopenia, depresja, otyłość. Genodiet Health pozwala zidentyfikować rodzaj polimorfizmu genów, który wpływa na przyswajanie witaminy D zawartej w jedzeniu.

Otyłość i metabolizm tłuszczów Przyswajanie i przemiana tłuszczów zależy od typu genetycznego. Wysoki poziom złego cholesterolu i trójglicerydów zwiększa ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, w tym nadciśnienia, miażdżycy, zawałów, udarów i cukrzycy. Genodiet Health pomaga zidentyfikować wariant DNA, który zmienia metabolizm tłuszczów i wskazuje działanie, jakie należy podjąć, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i kondycją.

Detoksykacja i stres oksydacyjny Poprzez proces detoksykacji organizm eliminuje nagromadzone toksyny i wolne rodniki, które powodują wiele chorób oraz szybsze starzenie się. Genodiet Health umożliwia wskazanie wariantów genetycznych, przyczyniających się do spadku zdolności samooczyszczania organizmu i sprzyjających pojawianiu się stanów zapalnych. Wiedza ta jest kluczem do odpowiedniej regulacji diety i wspomagania organizmu w oczyszczaniu się z toksyn.

3. Genodiet Sensor – Identyfikacja wariantów genów odpowiedzialnych za nadwrażliwość lub nietolerancję pokarmową o podłożu genetycznym

Genetycznie uwarunkowana nietolerancja pokarmowa może być łatwo rozpoznana. Trwa przez całe życie a intensywność zakłóceń funkcjonowania organizmu spowodowana przez genotyp, może znacznie różnić się od wywołanych przez inne czynniki. W Polsce rzadko bada się ją w celach prewencyjnych, choć wiedza ta może okazać się bezcenna. Dzięki niej możemy unikać wielu chorób, zamiast diagnozować je kiedy już wystąpią. Możemy również zidentyfikować te, o których istnieniu nie mieliśmy pojęcia i skutecznie eliminować ich objawy.

Genodiet Sensor pozwala rozpoznać najczęściej występujące nietolerancje: na gluten, laktozę, sól i kofeinę, które mogą zakłócać funkcjonowanie organizmu i wywoływać choroby. Umożliwia ułożenie zrównoważonego planu żywieniowego i dostarcza szczegółowych informacji, pozwalających na ulepszenie codziennej diety.

  • A – Wiedza ta jest niezwykle ważna zwłaszcza w przypadku nietolerancji glutenu. Łatwo przeoczyć albo potraktować jako przejściowe dolegliwości takie objawy, jak biegunki, wzdęcia, zaparcia, bóle stawów, tendencję do tycia lub niedowagi. Tymczasem powodem złego samopoczucia jest często celiakia, która nieleczona może spowodować wiele poważnych konsekwencji. Celiakia jest chorobą autoimmunologiczną. W pewnych przypadkach jej podłoże tkwi w naturze genetycznej i dotyczy głównego układu zgodności tkankowej. Bardzo wiele osób żyje z niezdiagnozowaną nietolerancją glutenu i spożywa go codziennie w produktach mącznych, zatruwając powoli swój organizm.
  • B – Nietolerancja laktozy spowodowana jest brakiem enzymu laktazy. Przyczynia się do spadku zdolności trawienia większych porcji laktozy, czyli cukru znajdującego się w mleku, co z kolei może powodować: biegunkę, nadmierne wytwarzania gazów jelitowych, wzdęcia i kurczowe bóle brzucha.
  • C – Nadwrażliwość na sól. Sód pełni kluczową rolę w regulacji poziomu płynu pozakomórkowego i w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Osoby z danym rodzajem genotypu są bardziej wrażliwe na duże ilości sodu w diecie, który zwiększa u nich prawdopodobieństwo rozwoju nadciśnienia i chorób mu pokrewnych.
  • D – Nadwrażliwość na kofeinę. Najwyższa zawartość kofeiny znajdujemy w kawie, herbacie, czekoladzie, napojach energetyzujących i tabletkach przeciwbólowych. Jedną z najlepiej znanych właściwości kofeiny jest zdolność do pobudzania organizmu. Badania wykazały, że u ludzi którzy z powodu indywidualnych cech genomu wolniej metabolizują kofeinę występują objawy w postaci złego samopoczucia, pobudzenia, poczucia lęku, nasilenia siły skurczów serca i przejściowego wzrostu ciśnienia krwi, a także podwyższone ryzyko zawału serca.

Badanie Genodiet Completo jest przeznaczone dla osób, które chcą zdobyć wiedzę o własnym organizmie oraz ważnych dla niego mechanizmach. Głównie dla:

  • małych dzieci
  • nastolatków
  • kobiet planujących ciążę lub będących w niej
  • pacjentów przewlekle chorych
  • osób starszych
  • alergików
  • pacjentów z ryzykiem nietolerancji laktozy, glutenu lub nadwrażliwości na sól i kofeinę
  • osób walczących z nadmierną masą ciała
  • osób z niedowagą
  • cukrzyków
  • osób z nadciśnieniem tętniczym
  • pacjentów z podwyższonym poziomem cholesterolu
  • oraz pozostałych obciążonych ryzykiem rozwoju chorób dietozależnych.

Badanie nie ma ograniczeń wiekowych, można je wykonać nawet niemowlętom. Pobieranie materiału jest bezbolesne – polega na delikatnym potarciu wewnętrznej strony policzka.

Identyfikacja genów przeprowadzana jest w prestiżowym laboratorium badawczym biologii molekularnej, certyfikowanym według najwyższych standardów Unii Europejskiej – NGB Genetics w Lodi we Włoszech.

Po ok. 3 tygodniach, pacjent otrzymuje kompletny raport. Rezultatem Genodiet Completo są konkretne analizy i wytyczne, które przełożone na język codziennego jadłospisu owocują korzyściami dla zdrowia. Wśród wielu informacji, przynoszą odpowiedź na pytanie, jak powinna być komponowana indywidualna genodieta, przyczyniająca się m.in. do zapobiegania chorobom cywilizacyjnym oraz do uzyskania i utrzymania optymalnej sylwetki.

Cena testu DNA Genodiet Completo – 2 990 zł

Twój komentarz




POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl