16 Paź

Banalnie prosty i naturalny CHLEB GRYCZANY

Coraz więcej osób świadomie wybiera pieczywo a część zaczęła samodzielnie wypiekać bochenek chleba w domu! Nie każdy przepis jest jednak odpowiedni. Większość dobrych chlebów, opartych o zakwas chlebowy, jest jednak dość trudna i wymaga sporych nakładów czasu...

Tak wygląda mój domowy chlebek GRYCZANY, którego skład jest extremalnie prosty : kasza gryczana biała (niepalona), woda, sól himalajska (opcjonalnie nasionka lnu, błonnik witalny)

Czasami dodaję suszoną śliwkę, nieco soczewicy cz innych zbóż (dla urozmaicenia) ale nie jest to konieczne!

Podaję super prosty przepis:
400g niepalonej kaszy zalej ciepłą wodą tak aby przykryć kaszę ponad 3 cm pod wodą, dosyp płaską łyżkę soli himalajskiej.
Naczynie z kaszą odstaw w miejsce nienasłonecznione (np. do zimnego piekarnika) na ok 24-36 godzin.

Po upływie tego czasu zblenduj całość (nie musisz blendować masy na idealnie gładką ! ) - przełóż do foremki i odstaw w to samo miejsce na około 12 godzin. Oznaką tego, że masa chlebowa jest już gotowa będzie lekko wyrośnięte ciasto ;)

Ustaw piekarnik na ok 175-180stopni (termoobieg) i piecz godzinę aż do uzyskania złocistej skórki.

Chlebek jest wilgotny, pyszny i wcale nie czuć w nim kaszy!

Gorąco polecam. Zasobny w cenne aminokwasy, wysokobłonnikowy oraz bezglutenowy chleb domowego wypieku!

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl