16 Paź

Jagodowe, owsiane muffiny

Idealne na podwieczorek lub drugie śniadanie.

Jagodowe, owsiane muffiny 

1,5 szklanki otrębów owsianych
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 
½ szklanki miodu 
2 łyżeczki sody oczyszczonej 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
Łyżeczka cynamonu
Szczypta soli
½ kubka puree jabłkowego lub 1 kubek soku
2 jajka
2 łyżki oliwy 
Łyżeczka cukru waniliowego.
Filiżanka borówek (ew. inne owoce)
Garść posiekanych orzechów.

Przepis:
Bierzemy około 12 muffinkowych kubków i spryskujemy oliwą. W dużej misce wymieszaj otręby, mąkę, miód, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. W drugiej misce, wymieszaj jabłkowe puree, jaja, oliwę i cukier waniliowy. Teraz dokładnie wymieszaj zawartość obu misek. Jeśli ubijesz pianę z białek – muffiny będą bardziej puszyste. 
Na końcu dodaj dodaj połowę jagód i orzechów. Wlej mieszankę do foremek a wierzch posyp pozostałą częścią. Możesz również posypać siemieniem lnianym!
Piecz około 20 minut w 175 stopniach (termoobieg)- sprawdź wykałaczką, która powinna być sucha po wyjęciu z muffinki!

Twój komentarz




POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl