16 Paź

SAŁATKA Z KREWETKAMI NA RUCOLI

Dietetyczna uczta królewska – tylko dla najbardziej wybrednych!
Białko, warzywa i kwintesencja smaku - oto główne zalety!

Składniki:

• 200 g krewetek królewskich,
• rukola,
• pomidorki koktajlowe,
• mała cebulka,
• kilka plasterków zielonego ogórka,
• majonez light – Hellmann’s,
• jogurt naturalny – beztłuszczowy,
• 2 ząbki czosnku,
• zielona pietruszka.

Wykonanie:

Krewetki przyrządzamy na patelni posmarowanej oliwą z oliwek. Solimy do smaku. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku, posiekaną zieloną pietruszkę. W ostatniej fazie podlewamy białym wytrawnym winem i dusimy 1minutę pod przykryciem.
Sos: mieszamy 1 łyżkę majonezu light z 2 łyżkami jogurtu naturalnego. Dodajemy odrobinę wody. Solimy i dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku.

Cebulkę kroimy w paski, a pomidorki koktajlowe na połówki. Mieszamy cebulę i pomidorki z rukolą, a na wierzch wykładamy przyrządzone krewetki. Do polania sałatki używamy dietetycznego sosu jogurtowo-majonezowego o smaku czosnkowym.

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl