19 Gru

Sernik light na pełnoziarnistym spodzie z awokado !

Sernik na każdą okazję. Od święta i na weekedny! Szybki, lekki, wysokobłonnikowy, wysokobiałkowy !

Szczerze? Ja go wcinam na drugie śniadanie ;)

Składniki :

500 gram chudego twarogu

5 jaj wiejskich małych lub 4 duże - od szczęśliwych kur

cukier waniliowy, opcjonalnie skórka z pomarańczy (ja robię swoją, nie kupuję)

jeden duży budyń waniliowy bez cukru, stewia do smaku

2 jogurty naturalne

100 g otrębów pszennych

100 g mąki pełnoziarnistej

pół dojrzałego awokado

pół łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Przepis: 

Z otrębów, mąki, żółtka jednego jaja, awokado, odrobiny proszku do pieczenia i szczypty soli zagnieść ciasto i rozłożyć na posmarowanej i opruszonej brytwannie. 

Ser wraz z pozostałymi żółtkami, stewią, budyniem, dwoma jogurtami, cukrem waniliowym i skórką z pomarańczy zmiksować mikserem na gładką masę. Z piany z białek (zimnych) ze szczyptą soli ubić sztywną pianę.

Delikatnie, spokojnymi okrężnymi ruchami przemieszać pianę z białek z masą serową i wyłożyć na spód otrębowego ciasta.

Piec w piekarniku ok 45-60 min w temperaturze 175 stopni z funkcją termoobieg.

 

Smacznego ! :)

 

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Karolina Kozela -ZnanyLekarz.pl