
MANIOK ciężko zdobyć na rynku (polecam poszperać na allegro, można kupić też w sellgrosie) w formie bulw.
Plusy ? Alternatywne źródło węglowodanów, bez glutenu, bez alergenów ! "Słodka bulwa manioku jest najczęściej spożywanym źródłem węglowodanów na świecie. To niewiele znane Europejczykom warzywo, znajduje się na 3 miejscu jako najpopularniejszy składnik codziennego jadłospisu wszystkich ludzi na całym świecie. Maniok stanowi podstawę diety mieszkańców krajów Ameryki Południowej oraz państw afrykańskich i azjatyckich"
PRZEPIS
Obrane bulwy batatów i manioku kroję na cienkie słupki, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, pietruszką. Dodaję odrobinę oliwy i opruszam mąką np. jaglaną czy kukurydzianą (łyżka nie więcej!). Piekę w piekarniku nagrzanym na full po 10 minut na stronę ;) Dodałam również nieco marchewki i cukinii, co by było kolorowo :)))
Twój komentarz